Klatrefelt i Vefsn

Det finnes flere klatrefelt i Vefsn, men det er kun feltet i Marka som i dag er tilrettelagt, og holdes ved like.

Langs Vefsnfjorden mot Sandnessjøen har det tidligere vært aktivitet, feltene har ikke vært i bruk i klubbsammenheng på lang tid, og informasjonen under Vefsnfjorden klatrefelt er hentet fra klubbens arkiver. Fjellet langs fjorden er av meget god kvalitet, så vi håper vi kan få til aktiviet i dette området etterhvert. Inntil videre er all aktivitet på eget ansvar, og boltene som finnes her må kontrolleres før bruk

Kart – Klatrefelt i Vefsn

Marka Klatrefelt

Du finne feltet ved å kjøre E6 nordover fra Mosjøen. Ta av mot Marka, og fortsett et stykke innover til du ser en gammel taubane på venstre side av veien. Ta av mot denne, og parker nede ved taubanebygget. Veien videre er privat, og grunneiere ønsker ikke biltrafikk langs veien videre. Gå oppover til du kommer på toppen av veien. fortsett litt fobi det hvite huset på toppen, og ta av veien mot venstre (stia er noe overgrodd, se kartet under) ca. 100 meter oppover lia kommer du til klatreklippen. Toppen av klippen kan nås på begge sider, og de fleste toppfestene er godt synlige (rapell må påregnes til enkelte av festene)

Feltet ble etablert for en god tid tilbake, og det foreligger lite informasjon i klatreklubbens dokumenter om når og hvem som etablerte feltet.

Feltet kontrolleres regelmessig.

DSC_5362

Marka Klatrefelt - oversikt

Marka Klatrefelt2

IMG_3804

DSC_5359 DSC_5360

 

 

Vefsnfjorden Klatrefelt

Screenshot 2014-08-26 20.20.46

Vefsnfjorden er egentlig stort område med mange og varierte klatremuligheter. Det er klatret lite i område med tanke på den fine kvaliteten og variasjonen som finnes her. Her finnes knallharde ruter som ikke er videre beskrevet, og det finnes lettere ruter. Det er også gått noen tekniske ruter her av svært fin kvalitet. Ingen av feltene er særlig pusset, og kun en rute er boltet. Feltene har stort potensial for flere fine ruter.

Vefsnfjorden består i hovedsak av 4 områder (men det finnes også andre små lokasjoner som ikke vil bli beskrevet her)

Grøftviktunellen:

Området er veldig lett å finne. Det ligger nemlig på «taket» av Grøftviktunellen. Den enkleste måten å komme seg hit er å gå fra nordsida (Sandnessjøsia) av tunellen og opp på tunelltaket. Her er det gått 4-5 ruter, men ingen er beskrevet. Dette området har potensialet for flere og lengere ruter. Grøftvika har lange sva som er vanskelig å sikre. Hvis svaveggen her blir boltet vil det trolig bli noen perler av ruter her. Området er idyllisk med utsikt utover Vefsnfjorden og en fin plass å ha camp.

Svenskhammaren:

Dette feltet ligger mellom Åmøydalen og Grøftvika. Feltet preges av en sterkt overhengende vegg nært veien. Denne er klatret teknisk av Tor Åge Nygård og Terje Karstensen. Videre oppover finnes et par meget fine ruter. Disse ble første gang gått av Terje Karstensen og en Nederlender. Den første ruta heter «Flyvende hollender» den andre har foreløpig ikke fått navn. Flyvende hollender er tung og holder grad 7, den andre ruta er noe lettere. Videre er det sannsynligvis potensialet for flere ruter.

 Åmøydalen:

Området ligger ganske nøyaktig 700m sør for Grøftviktunellen etter veien. Gå så opp forbi ei hytte ved parkeringsplassen. Etter ca 15-20 minutters gange er du fremme. Her ligger det en boltet rute «Midtsommarsklyvet». Ruta er ren, fast og fin og holder grad 5. boltene for mellomforankring er sjekket og er i god stand, og topptau- festet er re boltet september 2014. Det er også montert et topptaufeste til ca 15 meter vest for «Midtsommarsklyven».

IMG_1653

IMG_1649

Denne veggen er bratt og har potensiale for flere ruter. Vær oppmerksom på at fjellet noen steder kan være løst.

Dette er blir en del benyttet pga. at det har en boltet rute.

Korsneshamran:

Parker på Korsneset og gå opp forbi et par hytter. Klatrefeltet er lett å finne. Dette er et veldig fint klatreområdet og perfekt for overnatting. Her finner svært varierte og fine klatreproblemer.